Ett berg som gjort för stighudar

Stighudar

En av de absolut viktigaste delar av utrustningen du har när du går på topptur är stighudar. Det kan tyckas vara en så liten del av allting man har med sig, men utan fungerande stighudar av hög kvalitet kommer stora delar av upplevelsen att störas av detta. Faktum är att det är på stighudar om något du kan satsa lite extra och kanske välja det lite dyrare varianterna om du vet att de har högre kvalitet.

Det finns lite olika varianter när det kommer till stighudar. Den största skillnaden är mellan materialet som stighudarna är gjorda av. Det finns två olika material som är de främst använda, mohair och nylon. Dessa har olika egenskaper och passar människor olika bra. Beroende på vad du brukar gå på topptur någonstans och på vad för slags väder det är på dessa ställen bör du välja rätt material till dina stighudar.

Mohair är ullfiber och kommer ifrån angorageten som lever på flera ställen på jorden. Den lever på 1000 meters höjd vilket är en av anledningarna till att dess ullfiber är så väl anpassat för stighudar. Väljer du att köpa stighudar gjorda av mohair kommer du att få det bästa glidet som går att få. Mohair har dock inte lika lång hållbarhet och kan ta skada av att gå på barmark och på sten. Väljer du att köpa dina stighudar gjorda av materialet nylon är risken stor att du inte kommer att få lika bra glid som med mohair. Dina stighudar kommer dock att hålla längre och de tål att användas på barmark och på stenar bättre än stighudar gjorda på mohair.

Vet du var någonstans du ska gå på topptur mycket bör du kolla upp hur vädret brukar vara och hur marken där ser ut innan du väljer material på dina stighudar. Det som jag använder mig av och som jag brukar rekommendera till de flesta är de stighudar som är gjorda av en kombination av dessa två material. Då får man både glid och hållbarhet i ett.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *