Kaffe känner nog de flesta till, det är en ganska stor del av vår vardag. Vi dricker det nästan varje dag och herregud vilken katastrof om det skulle ta slut, om än för en liten liten stund. Vad är då egentligen kaffe? Jo det är rostade bönor, eller ja egentligen är det faktiskt bär, som kommer från kaffebusken. Av detta tillverkar man sedan drycken kaffe.
Kaffet kommer från Etiopien i Afrika och forskarna tror att det dök upp för 2000 år sedan. Det fick sedan spridning och tog sig via arabiska halvön vidare till Turkiet. Man kan säga att kaffet nåde en topp på 1800-talet i och med koloniseringen av Afrika och Sydamerika. Tonvis med bönor transporterades hem till de europeiska länderna.
Idag dricks det mer kaffe än någonsin. Visste du att Sverige tillsammans med Finland är de länder som dricker allra mest kaffe i hela världen? Detta innebär ca 10 kg rostat kaffe per invånare varje år. Hur mycket kaffe tror du att det tillverkas i världen? 2010 producerades 7,4 miljoner ton kaffebönor. Detta skedde främst i Brasilien, Vietnam, Indonesien, Colombia och Etiopien.
I Sverige började vi dricka kaffe 1865 och i början av 1700-talet cirka 50 så kallade kaffehus. En kul notis är att 1756 förbjöds kaffedrickande och om någon ertappades så riskerade brottslingen böter. Förbudet gällde ända till det hävdes 1769 men under kommande 100 år skulle vi till och från fortsätta med kaffeförbudet. Enligt en undersökning är det främst brasilianskt kaffe som vi svenskar dricker.
Idag är kaffe en av de största produkterna som finns i världen. På i princip varje kontor finns idag en kaffemaskin där de anställda får sitt färska kaffe direkt i koppen.