personlig assistans

Personlig assistans gör skillnad

Den som inte klarar av att på egen hand ta hand om sig själv under vardagen på grund av olika slags funktionshinder eller andra handikapp har rätt till personlig assistans. Det hela grundar sig i idén och övertygelsen om att alla människor har rätt och möjlighet till att leva ett normalt liv fullt med glädje och spänning oavsett förutsättningar. Personlig assistans gör denna övertygelse möjlig att genomföra i praktiken.

Om du får personlig assistans så kommer du att få hjälp med de delar under vardagen som inte klarar av att genomföra själv. Det kan handla om många olika moment under dagen men det kan också handla om enstaka svårigheter som gör att hela dagen försvåras om personlig assistans vid dessa händelser inte fås. Vanligtvis handlar personlig assistans om att få hjälp att komma upp ur sängen på morgonen, hjälp med att klä på sig rätt kläder, kroppsskötsel på morgonen så som att borsta tänderna och duscha, hjälp att laga och/eller äta mat under dagen och liknande procedur under kvällen som under morgonen. Under dagen kan också oförutsägbara händelser ske som gör att personlig assistans är nödvändig för att genomföra dessa händelser. Det kan handla om något så enkelt som att öppna en gammal och trög dörr. Detta varierar som sagt stort från situation till situation och bör inte på något sätt ses som en mall eller som ett mått.

Om du är osäker på om du har rätt till personlig assistans eller inte så kan du tänka över din vardagssituation. Sedan är det försäkringskassan eller kommunen som beslutar om du kan få personlig assistans eller inte. Kommunens ansvar ligger vid behov på under 20 timmar i veckan och försäkringskassan tar ansvaret vid fler timmar i veckan än så.

Om du för första gången kommer att få personlig assistans så kan det kännas lite olustigt och märkligt att ha en annan människa med dig under delar av dagen. En människa som du dessutom inte känner och som kommer hjälpa dig med kanske privata skeenden. Men ge det hela lite tid och förhoppningsvis kommer du att lära känna din assistent mycket bra. Chansen är stor att ni kommer skapa en god relation mellan er.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *