Gängsnitt, en farlig dubbelanvändning?

Om jag säger gängsnitt, vad tänker du på då?

 

Tänker du på ditt garage och när du står där med det lilla verktyget kallat gängsnitt som hjälpt dig så många gånger när du hamnat i knipa med utslitna gängor?

 

Eller tänker du istället på ditt gamla kvarter och den där nyhetsartikeln du läste häromdagen om att gängsnittet har ökat och att det nu är livsfarligt att gå tillbaka hem till barndomshemmet?

 

I svenskan likt alla språk har man dubbelanvändningar av ord, som oftast är ganska harmlösa, även om de skulle tolkas på fel sätt. Att dubbelanvända ord är som sagt inget ovanligt, och det är förmodligen helt omöjligt att undvika för att bibehålla ett fungerande språk. Problem kan dock uppstå när det handlar om ord som förknippas med något dåligt samtidigt som något bra.

 

Ett av de kanske roligaste men också lurigaste sådana fallen är ordet ”gift”. Det används både som något positivt i bemärkelsen att två människor gått ihop och lovat den andre sig resten av livet, och då är gift. Det används å andra sidan också som ett livsfarligt ämne använt för att döda levande varelser, där man förgiftar något eller något med ett gift, och sedan kan vänta på att denne ska dö.

 

Ja det är intressant det där. Kanske är inte ett ord som gängsnitt lika lurigt som gift, men det är två helt skilda betydelser i vilket fall. Oftast kan man nog urskilja gängsnittet i garaget från det ökade gängsnittet på gatorna. Hur det än är så är det ganska roligt att fundera lite över hur vi i världen använder de olika språken och hur de är uppbyggda. Att det finns ord som ”gift” och ”gängsnitt” gör språket mycket levande, men kan också skapa förvirrade situationer. Tänk på det nästa gång du söker efter gängsnitt på nätet, eller funderar på vad gift är för något.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *