I dessa tider är det många som drömmer om en egen sommarstuga, och det är många som gör slag i saken. Aldrig förr har det sålts och köpts så många fritidshus som 2020. Naturligtvis beror det på pandemin och begränsningarna i utlandsresande. Att semestra i Sverige verkar vara en trend som är här för att stanna. Men vad ska man tänka på innan man köper fritidshus?
Har du verkligen råd med ett fritidshus?
Fritidshus kan vara rätt dyra i inköp, kanske inte som en villa, ett radhus eller en bostadsrätt, men det handlar ändå om stora summor. Man ska också ha i tanken det plötsligt handlar om två boenden. Eventuella lån ska betalas för två boenden, likaså gäller det med, försäkringar, ev. vägavgifter och sophämtning. Vatten och el kan i vissa fall stängas av under de tider du inte vistas i fritidshuset. I de fall då fritidshuset inte har friköpt mark, så ska också arrendet betalas. Det kan i vissa fall röra sig om tiotusentals kronor.
Dubbla boenden medför dubbelt av allt
Man glömmer lätt att man behöver ganska mycket grejer för att leva i ett hus. En sommarstuga kanske inte kräver samma standard som ett ordinarie boende men det kommer ändå att kosta en slant. Mycket möbler och husgeråd så som bestick, glas och tallrikar med mera kan du med enkelt hitta för en billig penning på loppis. Något som kan bli svårare att hitta begagnat är all slags trädgårdsutrusning och verktyg du kommer behöva.
Uppvärmning
Att välja rätt typ av uppvärmning i din sommarstuga är viktigt i fråga om kostnader. Elvärme är relativ dyrt och bergvärme är relativt stor investering. Ett bra alternativ är att investera i en kamin för eldning av värmepellets. En kamin för värmepellets är en rätt billig investering, och monteringen görs smidigt genom att borra ett hål i ytterväggen. Det behövs alltså ingen murstock för att elda med värmepellets ur en kamin.